Dinçer'in Bloğu

Blok derken; basketboldaki bloktan bahsediyorum, yazım yanlışı yok.. (Bkz. Sayfanın sağındaki resimde 7 numaraya yaptığım blok) Ama hazır blok olayına girmişken bir de blog olayına girsem fena olur mu? Bence olmaz. Hadi buyrun...

Salı, Haziran 07, 2005

Yazılım, Yazılım Mühendisliği, Yazılım Süreçleri, ... (1)

Bu dönem Fuat İnce hocamızdan aldığım, ve konusu itibari ile gerçekten hoşuma giden bir ders olan “Yazılım Süreçleri” dersinde aldığım notları ve araştırdığım kaynakları baz alarak, ara ara, genel anlamda yazılımdan, yazılım mühendisliğinden ve en önemlisi yazılım süreçlerinden bahseden yazıları da bloğuma eklemeyi düşünüyorum. Aşağıda okuyacaklarınız başlıktan da anlaşılacağı üzere bu serinin ilk yazısı.

Öncelikle yazılımdan bahsedelim. Yazılım (software) kelimesinin kullanılmaya başlanması 1957 yılına kadar dayanmaktadır. “Yazılım Mühendisliği” (Software Engineering) kalıbı ise ancak 1968’den sonra İngilizceye giriyor. Yazılımı bir mühendislik disiplini olarak, yazılım ürünlerini ise fiziksel bir özelliği olmayan, süreç standardizasyonuna sahip, geniş bir problem alanı içerisinde çözümler üreten ürünler olarak tanımlayabiliriz.

("Software" kelimesinin Türkçeye "Yazılım" olarak kazandırılması, Prof. Dr. Aydın Köksal tarafından gerçekleştirilmiştir. Kendisi Türkçemize başta "Bilgisayar" olmak üzere bir çok teknik kelimeyi de kazandırmıştır.)

Yazılım ürünlerinin pazarda başa güreşebilmeleri için temel 3 kıstasa dikkat etmeleri gerekir:
1. Yüksek kalite
2. Düşük fiyat
3. Piyasaya çıkış süresi

İlk zamanlarda yazılım projelerinde ortaya çıkan ürünlerin yarısı, hatta daha fazla ise başarısız oluyor ve hiç kullanılmıyordu. 1968 senesinde, ileriki senelerde yazılımda bir kriz yaşanacağı öngörülmüştü. Bu yaşanan sorunları önlemek için önerilen ve uygulanan çareler:
• Daha iyi çalışanlar
• Daha iyi programlama dilleri
• Daha iyi programlama yöntemleri
• Yazılım yaşam döngüsü geliştirme modelleri
• CASE(*) araçları
• Yeniden kullanılabilirlik
• Formüllere dayalı metotlar
• En iyi uygulamalar (Best practices)

Yazılım projelerinin çoğunun çöpe gidiyor olması gerçeğinin ardından, 1984 yılında Amerikan Savunma Bakanlığı, üniversitelerle işbirliğine giderek onlarda bu başarısızlık altında yatan sebeplerle ilgili olarak öneriler getirmelerini istedi.
(devam edecek)

(*) CASE: Computer Aided Software Engineering -> Bilgisayar Destekli Yazılım Mühendisliği

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home